top of page

Accountant & Co

Ασφάλεια

 

 

Σύμφωνα με τα αρχεία των Κέντρων Ελέγχου Ασθενειών και Πρόληψης ατυχημάτων μεταξύ το 2005 και το 2009, στις Η.Π.Α., υπολογίσθηκε ένας μέσος όρος από 3,533  θανατηφόρα ατυχήματα από πνιγμό ετησίως, χωρίς να υπολγίζονται οι πνιγμοί σε σχέση με πλεούμενα μέσα (http://www.cdc.gov). Αυτό το ποσοστό αντιστοιχεί σε 10 θανάτους από πνιγμό ημερησίως. Κι αν αυτά συμβαίνουν σε μία χώρα με μεγάλη εκπαίδευση στην ασφάλεια στο νερό και πολύ μεγάλο αριθμό ναυαγοσωστών, δεν είναι άξιον απορίας γιατί η Ελλάδα συγκαταλέγεται μέσα στις πρώτες χώρες σε πνιγμούς, όπου η εκπαίδευση και η ενημέρωση είναι μηδαμινή και η ναυαγοσωστική κάλυψη ελλιπής και  ανεπαρκής.   Σε μία  έρευνα  που διεξήχθησαν στην Ελλάδα και αφορούσε τις δεκαετίες από το 1980 έως 1999, δηλώθηκαν 5,704 πνιγμοί, με μία αντιστοιχία 570 πνιγμών ετησίων. Για μία περίοδο αυτοί οι πνιγμοί έδιξαν πτωτική τάση και το 2005 δηλώθηκαν 215 πνιγμοί, όμως το 2006 και το 2007 δηλώθηκαν αντίστοιχα 290 και 302 πνιγμοί επιδυκνύοντας πάλι μία ανωδική τάση. Ένα 10% αυτών των πνιγμών συμβαίνουν σε παιδιά, κι ένα 80% όλων των πνιγμών συμβαίνουν σε άρρενες. Πέρα από την αύξηση των ναυαγοσωστών στις παραλίες, μετά από το ψήφισμα προεδρικού διατάγματος το 2000 για την υποχρεωτική παρουσία τους στις παραλίες 23/Φ.Ε.Κ. 18Α/07-02-2000, αυτό το οποίο στερείται ακόμα το κράτος μας είναι ένας φορέας δημόσιας ενημέρωσης του κοινού και ειδικότερα της σχολικής εκπαίδευσης σε θέματα πρώτων βοηθειών και ναυαγοσωστικής. Ο ΑΝΕ έχει σαν στόχο την δυκτύωση με φορείς που ήδη υπάρχουν και άτομα που ενδιαφέρονται, για τη διάδωση και επικονωνία της ασφάλειας μέσα και έξω από το νερό, στο ευρύτερο κοινό και την έρευνα για ανεύρεση τρόπων μαζικότερης δωρεάν ενημέρωσης. 

Ασφάλεια Στην Πισίνα & Πρώτες Βοήθειες

Το ελεγχόμενο περιβάλλον των κολυμβητηρίων και των πισινών σε σπίτια και ξενοδοχεία, δεν αποτελούν εξαίρεση στη συμβολή τους σε ένα πολύ μεγάλο αριθμό πνιγμών παγκοσμίως. Στις Η.Π.Α., εννέα άτομα πνίγονται καθημερινά σε πισίνες, μερικές των οποίων έχουν και ναυαγοσώστες. Οι κανόνες ασφαλείας για πισίνες, συχνά παραβλέπονται και δε τους δίδεται η απαραίτητη σημασία, και οι επιβλέποντες ή/και οι ναυαγοσώστες χαλαρώνουν και δεν εστιάζουν την προσοχή τους επαρκώς στους χώρους αυτούς όταν κολυμπούν άτομα όλων των ηλικιών. Λόγω του ότι ο “πνιγμός είναι σιωπηρός” και συμβαίνει σε λίγα δευτερόλεπτα, τα ρίσκα μέσα και γύρω από τις πισίνες είναι σύμφητα. Σε κοινότητες όπου, η γνώση και ενημέρωση σε θέματα ασφαλείας έχει αυξηθεί σε συνδιασμό με εκπαίδευση στις πρώτες βοήθειες και την καρδιοαναπνευστική ανάνηψη, οι θάνατοι απο πνιγμό μειώθηκαν σημαντικά. Τα τελευταία χρόνια πολλά κολυμβητικά ιδρύματα και σύνδεσμοι κάνουν σημαντικές προσπάθειες να προάγουν την ενημέρωση και εκπαίδευση στα θέματα ασφάλειας στο νερό. 

 

Ο ΑΝΕ επιθυμεί να συμβάλλει ενεργά στο τόσο ζωτικό για τη χώρα μας κομμάτι, της πρόληψης κατά των πνιγμών, και διατίθεται να συνεργαστεί με όλους τους αρμόδιους φορείς. Επίσης θα δημοσιεύουμε άρθρα για το κοινό και πληροφόρηση για τους επαγγελματίες του χώρου.

Υπεύθυνη Ενότητας:

Ηρώ Μπεζουργιάννη: iro.bezourgianni@gmail.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Υπεύθυνοι Ενοτήτων:

                                                                 Άρης Μαυρόπουλος, MSc, Email: mavropoulosaris@gmail.com 

                                                                             Βρεττούλα Πλουμίδου, B.A. Email: vploum@gmail.com 

Ασφάλεια Ανοιχτής Θαλάσσης

'Ολοι οι τύποι έκθεσης σε ανοιχτή θάλασσα, από την κολύμβηση, το surfing,την ιστιοπλοιϊα, την κατάβαση των ποταμών με σκάφη, και οποιαδήποτε δραστηριότητα σε φυσικούς υδάτινους χώρους όπως θάλασσες, ωκεανούς, λίμνες και ποτάμια διέπονται από εγγενεί ρίσκα και απρόβλεπτες καταστάσεις. Τα ρίσκα μπορεί να δημιουργηθούν από επικίνδυνα θαλάσσια όντα, ρεύματα και παλλίροιες, έως και εξάντληση, υποθερμία, πρόσκρουση σε προκυμαίες και σκάφη και άλλες καταστάσεις. Οι αγώνες κολύμβησης ανοιχτής θάλασσας ολοένα και αυξάνοται διεθνώς αλλά και στη χώρα μας και οι χρυσοί κανόνες από τους οργανωτές: ότι δεν πρέπει να υπάρχουν “τυφλά” σημεία σε όλο το μήκος της διαδρομής, και ένα ζεύγος ματιών ενδεχομένως για κάθε συμμετέχοντα σε κάθε σημείο του αγώνα δεν μπορούν να υποτιμηθούν, ειδικά όταν σε σημαντικούς αγώνες στο παρελθόν είχαμε και θανάτους.

 

Αυτή η ενότητα θα ασχοληθεί με τα θέματα ασφάλειας του νερού σε ανοιχτούς υδάτινους φυσικούς χώρους, και την καλλιέργεια μιας συνείδησης με πρακτικές που θα σας προφυλάσσουν όταν συμμετέχετε σε σπορ και δραστηριότητες σε θάλασσες, ωκεανούς, ποτάμια και λίμνες.

 

Υπεύθυνη Ενότητας

Ειρήνη Παπακωνσταντοπούλου, B.A., M.D. Email:  irenepapakon@hotmail.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Παιδική Ασφάλεια Στο Νερό

Η διάδοση της παιδική ασφάλειας στο νερό είναι ιδιαίτερα σημαντική για δύο λόγους: Πρώτον, διότι πολλά ατυχήματα και αλόγιστοι πνιγμοί συμβαίνουν σε παιδιά από ενός έως 4 ετών, και δεύτερον επειδή οι καλές συνήθειες και η αντίληψη της αυτοπροστασίας και ασφάλειας στο νερό εμπαιδώνονται και υιοθετούνται καλύτερα στις πολύ μικρές ηλικίας.

 

Σε αυτήν την ενότητα ο σύνδεσμος ΑΝΕ θα παρουσιάζει τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης από όλους τους πιθανούς κινδύνους μέσα και γύρω από το νερό καθώς και νέα, επιστημονική ενημέρωση και άρθρα που αφορούν την παιδική ασφάλεια στο νερό.

 

Νομικά Θέματα Ασφαλείας Στο Νερό

Υπεύθυνη Ενότητας:

Ηρώ Μπεζουργιάννη: iro.bezourgianni@gmail.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Contact/ Επικοινωνία

e-mail: aquatichealthfitness@gmail.com

 

τηλέφωνο/ tel no.:

0030 210 6031918

Follow Us/ Ακολουθήστε μας
Affiliations/ Συνεργάζοντες Οργανισμοί
aquabirth-logo-2.png

Copyright © 2014-2016 Aquatic Health and Fitness Professional Association. All rights reserved. 

bottom of page